Felvételi: komoly alternatívát nyújthat a még létező OKJ

Nem mindenki örülhetett szerda este, de azoknak sem kell elcsüggeniük, akik most nem jutottak be a felsőoktatásba. Az átmeneti időszakban ugyanis az OKJ-s képzések is alternatívát nyújthatnak. A szakképzésben megszerzett tudást pedig akár felsőoktatási kreditként is elismerhetik később.

Ezzel kapcsolatban egy fiatal diák is az ATV Start című műsor vendége volt, aki elmesélte, tavaly felvételizett, de akkor nem vették fel. Az OKJ-s képzés pedig – ami elsőre nem is tetszett neki – csak egy másik opció volt, amiben az volt a csábító, hogy lesz egy szakmája. Lánczos Róbert azonban kiemelte, hogy továbbra is a diploma a cél.

Átalakul az OKJ-s képzés – Mi lesz 2020-tól?

A Budapesti Külkereskedelmi Szakgimnázium igazgatója közben – az OKJ-s rendszerrel kapcsolatban megjelenő hírekre reagálva – azt mondta, hogy szerinte „felesleges pánikkeltésről” van szó. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy a szakmákat nem lehet továbbra is tanítani, csak az OKJ-nak lesz más a neve: felnőttoktatásban és felnőttképzésben is lehet majd tanulni. Ez utóbbit ugyan jobban érintheti az átalakítás, de így sem gondolja, hogy jelentősen nagy változások lennének.

Róbert példája pedig azt mutatja Salusinszky András szerint, hogy akik nem nyertek felvételt, azok a szakképzésbe is mehetnek tanulni, hiszen egyebek mellett ugyanúgy jogosultak lesznek például tb-re, de családi pótlékra is adott esetben. Fontos szerinte az is, hogy a második szakképzés is ingyenes.

Lánczos Róbert szerint az OKJ tökéletes lépcső a gimnázium és az egyetem között, és azért is pozitívum, mert az esetleges felvételiig is mozgatva van az „agyuk”. Lánczos Róbert azt is megjegyezte: hallott olyan történeteket, miszerint a fizetés vonzóbb, mint a tanulás, de ez a későbbiekben rossz hatással volt az életükre.

atv.hu